the HOOKON history
1996


Januari 1996

Januari 1996 zal wel eeuwig bekend blijven als de maand van het project "M&O": een massa kleine websites maken, een vaste verbinding aansluiten, Oliver die eventjes naar Zagreb (Kroatië) op prospectie gaat, en uiteindelijk blijkt de opdrachtgever niet kredietwaardig te zijn...

Februari 1996

1996 was met tegenslag begonnen, en het houdt niet op: in februari moeten we een gebruiker eruit zetten na herhaalde waarschuwingen over mail- en newsspam. De ex-gebruiker zet het "freenet"-project op, waarin hij aan heel Vlaanderen gratis Internet-toegang belooft. Intussen zet hij de ruzie met Hookon openlijk verder tot eind september. In oktober eindigt het freenet-project, nog voor de providing van start gegaan is.

Maart 1996

Een maand van upgrades: de verbinding tussen Hookon en EUnet in Gent wordt verzwaard van 28.8 kbit/s naar 64 kbit/s, en bij Superware in Aalst wordt een tweede inbelpunt geopend.

Eerder had het ernaar uitgezien dat het inbelpunt in Aalst bij "Cyberdrome" zou komen, maar het feit dat "ineens" hun telefoon en de fax afgesloten waren leidde ertoe dat die optie niet genomen werd.
De vertraging heeft niet kunnen verhinderen dat Hookon als eerste een inbelpunt opende in de zone 053.

April 1996

Na een succesvolle presentatie door Bruno in de vergaderzaal van ParkOffice worden onderhandelingen gestart met ParkOffice over een langere samenwerking. Resultaat is een ruilakkoord: Hookon krijgt een bureau in het bedrijvencentrum ter beschikking, Parkoffice krijgt van Hookon een vaste Internet-verbinding en netwerkbekabeling. Voor de uplink worden Office-Connect toestellen van 3Com aangekocht.

Ook Proserv Center, waar op dat moment Oliver aan de slag is, neemt een verbinding naar het 3Com toestel, maar dan via ISDN.

Mei 1996

Dirk Moerenhout komt het team vervoegen, Oliver en Machtelt kennen hem vanop IRC, Pieter en Frédédric kennen hem van op de BME-Hogeschool. Hij zal zich aanvankelijk bezighouden met de dialup-infrastruktuur, later ook met systeembeheer.

Om bandbreedte-problemen in Aalst op te vangen wordt de DX-100 daar als proxy-server geïnstalleerd. In Gent komt een Pentium-100 in de plaats.

Juni 1996

Opnieuw examentijd... In Engeland gaat Bruno naar HP labs in Bristol voor z'n eindwerk.
Dirk komt ook in het huis wonen en betrekt de eerste kamer op de bovenste verdieping.

Juli 1996

Begin juli verlaten Wim en Frédéric het Hookon team.

Augustus 1996

September 1996

Donderwolken hangen boven het koppel Machtelt en Oliver.
Frans verhuist terug naar Gontrode (geholpen door David), om hen terug meer vrijheid te geven. Hij verminderd zijn inzet en aanwezigheid.
Machtelt verlaat het echtelijk dak en het Hookon team.

Oliver en Dirk vertegenwoordigen Hookon voor een panelgesprek “Hookon versus Freenet”, georganiseerd door Iguana.

Oktober 1996

November 1996

De tweede week van november verschijnt Wim terug ten tonele.

In een vergadering op 16 november wordt het duidelijk dat Hookon niet verder kan leven: Dirk werkt intussen bij Globe, Oliver heeft een kontrakt getekend bij Planet Internet en EUnet heeft laten weten dat vanaf 1 april 1997 de feed afgesneden zal worden.
Er wordt besloten dat een aantal Internetproviders een voorstel tot overname gedaan zal worden; als overnamebedrag wordt 750.000 BEF vooropgesteld.

December 1996

De Belgische internetproviders zijn niet erg geïnteresseerd in de overname van Hookon (Planet Internet: ``wij richten ons op een ander publiek, niet op een stelletje hackers''; EUnet: ``ok, maar i.p.v. 750.000 frank te krijgen moeten jullie er 1.400.000 frank bij geven'').

Tot plots XS4ALL uit Nederland op het voorstel in gaat. Zij richten samen met Frans XS4ALL Internet NV Belgium op dat ondertussen is overgegaan in Evonet N.V.; vanaf 1 maart zullen zij operationeel zijn.